En CETILL utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per a mostrar-te publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Aquest lloc utilitza galetes pròpies per facilitar l'accés i millorar la navegació i experiència a l'usuari.
Les dades recollides per les cookies de Google Analytics són anònims i solament s'usen per valorar l'experiència del usua rio a la nostra web.
Controlis de seguretat en determinats formularis per verificar que el seu emplenament és realitzat per una persona.
Cercador :
Tornar al Menú
25 mai 2022
Els graduats en Enginyeria de la branca industrial i Enginyers Tècnics Industrials van realitzar més de 220.000 projectes en 2021, la qual cosa suposa més del 80% del total dels efectuats en l'àmbit industrial a nivell nacional
Els projectes visats el 2021 van recuperar els nivells del 2019, previs a la pandèmia de la COVID-19
Més del 80% dels projectes que es van dur a terme al sector industrial, el 2021, van ser realitzats per graduats en Enginyeria de la branca industrial i Enginyers Tècnics Industrials, segons dades consultades a les memòries anuals dels col·legis professionals on estan col·legiats, a nivell nacional; cosa que demostra que malgrat la situació pandèmica viscuda, l'àmbit de l'Enginyeria Tècnica Industrial continua demostrant el seu creixement.
En termes absoluts, l'activitat de projectes visats a tot el país pels Col·legis de Graduats i Enginyers de Tècnics Industrials, integrats al Consell General de l'Enginyeria Tècnica Industrial d'Espanya (COGITI), va pujar a 221.388, una xifra que reflecteix el gran nombre de treballs realitzats per aquests professionals de la branca industrial de l'Enginyeria, ja que són presents en pràcticament totes les àrees productives.
I és que darrere serveis tan essencials com l'electricitat, l'aigua, el gas, l'enllumenat públic, la calefacció, l'aire condicionat, el medi ambient, la logística de cadenes de subministrament, transport o distribució de béns, i la seguretat, entre d'altres, hi ha el treball d'un graduat en enginyeria de la branca industrial o d'un enginyer tècnic industrial. Aquests professionals apliquen els seus coneixements tècnics per concebre, dissenyar i implementar nous processos, productes i sistemes que fan més fàcil la vida quotidiana.
Si comparem l'evolució de les dades de visat dels darrers 3 anys, el 2019 es van visar 221.710 projectes, que van decaure fins als 189.471 el 2020, a causa de la crisi generada per la pandèmia del coronavirus, que va provocar un declivi en l'activitat econòmica i productiva a conseqüència principalment dels forts confinaments que es van dur a terme al llarg de tot aquell any. El 2021 va millorar considerablement la situació, i en tractar-se d'un sector fonamental en l'economia, l'àmbit en què exerceixen la seva feina aquests professionals va experimentar una forta recuperació, ja que els projectes visats van assolir xifres molt similars a les del 2019, concretament 221.388.
El president del Consell General de l'Enginyeria Tècnica Industrial d'Espanya (COGITI), Jose Antonio Galdón Ruiz, ressalta “l'enorme vitalitat de la professió d'enginyer tècnic industrial, valorant de manera positiva l'evolució dels treballs visats, que no deixen de ser un reflex fidel de la conjuntura econòmica i social, destacant al seu torn, la forta evolució en l'àmbit energètic i renovable, però amb certa preocupació per les dades al sector industrial manufacturer, que considera claus per a la recuperació”.
Forta recuperació al sector de l'Energia i renovables Gairebé el 25% dels projectes visats el 2021 es van dur a terme al sector de l'energia, que cada cop cobra més rellevància amb l'optimització de recursos, amb un total de 52.121, on aquests professionals són un element clau. Una xifra fins i tot superior a la del 2019, que es va situar als 48.452, i que suposen gairebé 11.000 projectes visats més que el 2020 (en concret, van ser 41.367).
D'aquest total, 10.061 projectes van correspondre a l'àmbit de les energies renovables, fet que demostra que aquests professionals constitueixen una peça essencial en l'evolució i la innovació d'aquesta activitat productiva. Aquesta xifra suposa pràcticament el doble dels projectes visats el 2020, ja que llavors van ser 5.176, i una quantitat considerablement superior fins i tot a la del 2019, quan es van visar 6.351 projectes en aquesta àrea.
Per part seva, l'àmbit de climatització i condicionament, que comprèn aire condicionat, calefacció, fred industrial, ventilació-extracció, solar tèrmica, fontaneria, etc., també s'ha recuperat respecte al 2020, quan es van visar 5.767 projectes, ja que el 2021 van assolir els 6.596; una xifra, però, encara lleugerament inferior a la del 2019, quan es van visar 7.376 projectes. El sector de la Indústria es recupera respecte al 2020, però sense assolir encara els nivells del 2019 Per blocs d'activitat, el segon àmbit més destacat del nombre de projectes visats el 2021 va ser el de naus i instal·lacions industrials, amb un total de 24.921. Aquest sector inclou la realització de treballs en indústries de la fusta, agroalimentàries, automoció, químiques, tèxtil, petrolíferes, elèctrica, electrònica o gas, així com a les instal·lacions de naus industrials i altres infraestructures. El 2020, aquests projectes van experimentar un notable descens, fins a situar-se en 14.893, fet que suposa tan sols una mica més de la meitat dels projectes visats el 2019, quan es van assolir els 27.486 projectes visats.
Recuperació de projectes visats a l'àmbit de la seguretat
Un altre àmbit important en què el nombre de projectes visats s'ha recuperat és de la seguretat, relacionada amb els incendis, les emergències i el medi ambient. El 2021 es van visar un total de 22.982 projectes, que s'havien reduït a 17.441 el 2020, i que gairebé arriba als 23.062 del 2019.
Els projectes visats en els àmbits del medi ambient, grues, enllumenat públic, comunicacions i llicències d'activitat van superar les xifres del 2019
També és ressenyable la xifra dels projectes realitzats en diversos àmbits, que van superar fins i tot els nivells de 2019:
Sobre les atribucions professionals dels enginyers tècnics industrials Les atribucions professionals, genèriques a l'àmbit industrial, que els transfereix la formació generalista corresponent a l'Ordre CIN 351/2009, que fixa els requisits perquè determinades titulacions donin accés a la professió d'Enginyer Tècnic Industrial, els permeten desenvolupar la seva feina a multitud d'àmbits, i d'aquí també la seva alta empleabilitat, principalment a causa dels seus amplis coneixements tècnics i de la seva gran polivalència. Els tipus de treballs que poden desenvolupar aquests enginyers es recullen, a més, a la Llei 12/1986, d'1 d'abril, sobre regulació de les atribucions professionals dels arquitectes i enginyers tècnics, a més de les que conserven dels pèrits industrials definides a el R.D. Llei 37/1977 i l'àmplia doctrina jurisprudencial.
Voti:
Resultats:
0 Vots
Paraula clau
Notícies
Carrer: Aribau, 8, Lleida
Horari d'atenció al públic / telefònic: (jornada intensiva del 21 de juny al 11 de setembre 2021)
Telèfon: 973 232 253
Dilluns a dijous: de 09:00 h a 19:30 h
Correu: cetill@enginyerslleida.cat
Divendres: de 09:00h a 15:00h.
· Desenvolupat per ATTEST ·